Prijateljstvo kroz generacije: Fontana prijateljstva u Donjoj Stubici 

Dok se svijet neprestano mijenja, a nova prijateljstva dolaze i odlaze, postoje ona rijetka prijateljstva koja izdrže test vremena. Jedno takvo prijateljstvo proizašlo je iz inicijative Omladinske turističke poslovnice iz Zagreba 1966. godine, u suradnji s njemačkim sportskim klubom TURNGEMEINDE 1886 e.V. Weiskirchen. Ta veza sportskih klubova rezultirala je uzbudljivom nogometnom turnejom, ali iznad svega, stvorila je temelje za dugogodišnje prijateljstvo između Weiskirchena i našeg grada Donje Stubice.

Nogometne utakmice s lokalnim nogometnim društvima iz Zeline, Bregane i Donje Stubice bile su planirane tijekom turneje. Međutim, najdojmljiviji trenutak ove turneje bio je susret u Donjoj Stubici. Stubički sport i njegovi stanovnici pružili su nevjerojatnu gostoljubivost i srdačnost, ostavljajući dubok dojam na goste iz Weiskirchena. Taj događaj bio je presudan u odluci inicijatora i sportskog kluba TGW 1886 da sklope prijateljstvo s nogometnim društvom, tadađnjeg imena, “Borac” iz Donje Stubice. I ta odluka pokazala se ispravnom. Već 57 godina, to prijateljstvo odzvanja istinskim emocijama, te je preživjelo neka izazova vremena.

Nakon početnih kontakata, klubovi su se dogovorili kako će održavati godišnje susrete naizmjence u Weiskirchenu i Donjoj Stubici. Ti susreti nisu se svodili samo na nogomet, već su se proširili na kuglanje, stolni tenis, streljaštvo i tenis. Iako su sportski rezultati bili važni, ti godišnji susreti su postali središnji događaji u prijateljstvu, povezujući ljude i gradove.

Prijateljstvo između Weiskirchena i naše Donje Stubice nije ostalo samo na sportskom planu. U teškim vremenima, tijekom rata, njemački prijatelji pružili su humanitarnu pomoć, donirajući sanitetska vozila i lijekove Domu zdravlja, kao i pakete pojedincima u Donjoj Stubici. Ova gesta solidarnosti i podrške dodatno je produbila veze među ljudima.

Jedna od najupečatljivijih priča o ovom prijateljstvu je ona o tri braka koji su proizašli iz te prijateljske veze. Ti brakovi postali su simbol trajnosti i dubokih veza koje su se stvorile kroz godine.

Da bi se obilježila dvadeseta obljetnica prvog susreta, posađena su stabla prijateljstva: lipa u Donjoj Stubici i hrast u Weiskirchenu. Gradonačelnik Rodgaua Paul Scherer sa suprugom Inge, uz pojest i donaciju Dječjem vrtiću posadio je i dvije ruže stablašice ispred crkve Presvetog Trojstva uz asistenciju i gradonačelnika Alojza Mlinarića, i župnika Ivana Lončara. Stanko Glivar je ružama da imena: Inge i Marija. Ove simbolične geste označile su trajnost prijateljstva i postali mjesto sjećanja na sve nevjerojatne trenutke koje su zajedno proživjeli.

SADNJA LIPE U SPORTSKOM PARKU DONJA STUBICA POVODOM 20 GODINA PRIJATELJSTVA SD BORAC I TGW WEISKIRCHEN 1986.G. STANKO GLIVAR, IVANKA SCHNEIDER, GUNTER REICHARDT, PETAR TADIĆ.

Još jedan izuzetan trenutak u ovoj priči je inicijativa za izgradnju Fontane prijateljstva u našem gradu Donjoj Stubici. Ova prelijepa fontana, koja simbolizira vodu kao izvor života i prijateljstva, postala je dodatni sadržaj u gradu i istinski spomenik sportskom prijateljstvu. Njezinu inauguraciju su obavili gradonačelnik grada Rodgaua, Paul Scherer, i gradonačelnik grada Donje Stubice, Branko Mučnjak.

POSTAVLJANJE KAMENA TEMELJCA ZA BUDUĆU FONTANU
FONTANA PRIJATELJSTVA U DONJOJ STUBICI

Kroz godine, ovo prijateljstvo je bilo temelj za brojne političke, gospodarske i kulturne delegacije, koje su bile osnova za daljnju suradnju. Društvo prijatelja Donja Stubica – Weiskirchen osnovano je s ciljem jačanja veza između ova dva grada. Ono se bavi organiziranjem raznih aktivnosti i suradnjom između škola, vinara i drugih sektora.

Prijateljstvo između Weiskirchena i Donje Stubice već 57 godina prenosi vrijednosti solidarnosti, međusobne podrške i dubokog prijateljstva. Izgradili su ga ljudi, živjeli s njim, uzbuđivali se svakim susretom i postao je sastavni dio njihovih života i života budućih generacija. Ruže Inge i Marija, stabla prijateljstva i Fontana prijateljstva svjedoče o snazi ovog izuzetnog prijateljstva.

SPOMEN PLOČA PRIJATELJSTVA

S ponosom možemo reći da je priča o prijateljstvu Weiskirchena i Donje Stubice nadahnjujuća. To je priča o solidarnosti i istinskom duhu prijateljstva koje premošćuje sve granice. Neka ovo prijateljstvo traje i dalje, osvjetljujući put drugim zajednicama i pokazujući im moć povezivanja ljudi iz različitih dijelova svijeta.

Napomena: Ovaj tekst je adaptacija originalnog teksta iz knjige “75 godina nogometa u Donjoj Stubici”

Pripremio: Tin Rešetar