NOVI SPORTSKO-REKREACIJSKI PARK U DONJOJ STUBICI

 

Objavljujemo prve slike našeg budućeg sportskog kompleksa koji već ima ishođenu građevinsku dozvolu te samo čeka adekvatan natječaj na koji će se prijaviti kako bi se osigurala sredstva za njegovu realizaciju.

Na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora NK STUBICA zamjenik gradonačelnika Luka Grabušić predstavio nam je budući projekat Sportsko-rekreacijskog parka Donja Stubica.

Grad Donja Stubica pokrenuo je oživljavanje jednog od najljepših i najvažnijih gradskih središta koji godinama nije uređivan a to je Park Maksimilijana Vrhovca. Potrebno ga je bilo koncepcijski osmisliti  te prilagoditi novim standardima i sportsko-pedagoškim smjernicama.

Sadašnji prostor Parka Maksimilijana Vrhovca uz svoju okolicu zamišljen je kao spoj javnih i sportskih interesa prilagođenih svim uzrastima, te kao i mjesto aktivne rekreacije za sve dobne skupine. Trenutno svaki tjedan kroz cijeli sportsko-rekreativni kompleks i dječje igralište prođe oko 500 građana našeg Grada. Kada znamo da je to oko 10% ukupnog stanovništva cijele Donje Stubice možemo zaključiti o kako bitnoj lokaciji govorimo.

Najveći zahvat odnosi se na uklanjanje starog i neadekvatnog objekta uz nogometne terene, te izgradnju novog stadiona, glavnog i pomoćnog nogometnog igrališta te rukometnog i košarkaškog igrališta.

Moderan dizajn i održiva arhitektura odlika je novog stadiona s tribinama s cca 300-tinjak natkrivenih sjedećih mjesta. Prilikom projektiranja objekta vodi se briga o održivim i ekološki prihvatljivim materijalima, a sam će objekt biti NZEB (near zero energy building) što znači da će minimalno 30% energije koju će zgrada koristiti za hlađenje i grijanje biti iz obnovljivih izvora energije (dizalica topline, solarni kolektori, led rasvjeta…).

Prostor stadiona (klupskog objekta s tribinama), površine cca 800m2 bruto, sadržavat će prostore klupskih svlačionica, prostore trenera i sudaca, klupskih prostorija, sanitarne blokove za vanjske posjetitelje, snack bar i ostalo potrebno za dobro funkcioniranje sportskog objekta. Projekt predviđa dimenzije i propozicije objekta i stadiona prilagođene natjecanju 3. nogometne lige. Na katu zgrade bit će smješteni multifunkcionalni prostori koje će moći koristiti razne udruge, sportska društva i sl.

Novo nogometno igralište ima predviđen sustav drenaže i navodnjavanja, noćnu energetsku i učinkovitu rasvjetu, video nadzor i ozvučenja, a predviđena je i izgradnja pomoćnog igrališta od umjetne trave.

Osim nogometnih terena i stadiona, planira se preuređenje dječjeg igrališta s novim spravama u skladu s važećim sigurnosno-pedagoškim standardima, te postava kinezioloških sprava za aktivnosti posjetitelja treće životne dobi. Dječji park će biti ograđen s mogućnošću zaključavanja, sustavom noćne energetski učinkovite rasvjete, video nadzora i ozvučenja.

Kako bi prostor parka bio što više multifunkcionalan i aktivan, bit će postavljene sprave za rekreaciju na otvorenom, u smislu fitness-parka, a sve u suradnji s gradskim atletskim društvom i postojećim korisnicima.

Prostor oko spomenika palim borcima osuvremenit će se novim urbanističko-hortikulturnim rješenjem, sustavom rasvjete i ozvučenja. Vodit će se briga o uređenju parkovnih površina a na način da će se temeljito urediti sve zelene površine, pješačke staze i oformit će se nove parkirne površine. Postojeći drvored kestena se ne bi dirao već bi se samo osušena stabla zamijenila sa novim sadnicama kako bi bio još ljepši i funkcionalniji.

Želimo da se postigne funkcionalno osmišljena komunikacija između svih sadržaja novouređenog parka kako bi i sam prostor parka postao središnje mjesto okupljanja i boravka svih građana Grada Donje Stubice.

Cilj ovog opsežnog projekta je da kroz smjernice održivog urbanizma oplemenimo javni prostor kroz sportsko-rekreacijske sadržaje i ujedno ga učinimo dostupnim korisnicima svih dobnih i različitih interesnih skupina. 

Projektiranje ovog sportsko – rekreacijskog parka izvodi firma Zelena gradnja d.o.o. iz Varaždina koja je prošla na natječaju javne nabave. Ukupna vrijednost projekta je 368.125,00 kuna a rok završetka je 31.10.2019. Sredstva za projektiranje smo ostvarili preko natječaja „Ministarstva regionalnog  razvoja i fondova europske unije“ koje nam sufinancira 85% dok Grad sudjeluje sa preostalih 15%.

Jako se veselimo ovom projektu i vjerujemo da će se realizacijom istog, čitav centar Donje Stubice podignuti na višu razinu.

U ime cijelog kluba na čelu s predsjednikom Krešimirom Vlajčevićem i tajnikom Brankom Mirtom zahvaljujemo se Gradu Donja Stubica i gradonačelniku Nikoli Gospočiću te zamjeniku gradonačelnika Luki Grabušiću na angažiranosti oko realizacije ovog projekta.

Izvršni odbor NK STUBICA